Bord på gång

 
 
 

Stockarna är kapade i lagom längder för att bli bordsunderreden. Nu är det slipning som gäller, och sedan slipning och mer slipning... Jag använder rotborste, stålborste, sandpapper i olika grovlek och ibland en spetsig kniv. Och så en blåsning med kompressorn emellanåt. Ingen ska få stickor i fingrarna av att känna på träytan.

Sprickor och kvistar och inslagna kilar livar upp uttrycket. Allt beroende på var stockarna tidigare använts. Just de här kommer från en vägg i ett hus med stående timmer, och där har de stått i mer än hundra år. Nu ska de få nytt liv, ett återbruk som känns roligt och bra.

Ibland hittar jag en stock där ytan är vackert åldrad och fårad, så som den närmast i bild. Då låter jag det vara kvar. Just det bordet blir då ännu mer olikt de andra. Efter ånga timmar är det sedan dags att montera bordsskivor av skiffersten. De blir härligt rustika, och fullständigt unika.

 
 
Kerstin SchönströmComment