Tanken Bakom

FÖRETAGSUPPGIFTER


Sjölunda Form AB

Org.nr:       559104-6544

Bankgiro:  5197-9235

Swish:        123 287 4212

KONTAKTUPPGIFTER


Kerstin Schönström

Sjölundagatan 6, 71831 Frövi

info@sjolundaform.se

+46 70-677 6778

Copyright © Sjölunda Form AB 2018

Allt började med att min son hittade en flat sten som han ville göra ett bord av. På gården fanns några bjälkar som vi tagit bort när vi byggde om vårt hus. De passade perfekt som underrede, och med vit lasyr fick bordet en fin finish. Placeringen blev självklar mellan två moderna fåtöljer i en nybyggd ljus lägenhet.

Bordet var en 50-årspresent och alla gäster blev stormförtjusta. Där föddes idén till att tillverka fler på samma tema. Men av rivningsvirke och sten kan man göra så mycket mer.

Att jobba med trä är ju fantastiskt, och att kombinera det med skiffer är en utmaning.

Som liten älskade jag att vara med pappa vid snickarbänken. Doften är underbar. Och jag tyckte hyvelspånen var så vackra. Pappa lärde mig använda stämjärnet och svängborren. Men så mycket mer blev det inte. Hade han varit kvar på jorden nu så hade han säkert varit nöjd att få se vad vi åstadkommer i Sjölunda form.

Det är verkligen ”vi” som skapar inredningen. Idéerna för utformning och funktion blir till i Kerstins tanke. Men utan Johans kunnande och handlag med maskinerna skulle inget bli klart. Dessutom har vi involverat yngste sonen Albin som smed.


Det känns bra att använda rivningsvirke. Plank och stockar som tjänstgjort i väggar och golv får på det viset ett nytt liv. Samtidigt gör man miljön och sitt eget samvete en tjänst.

Skifferstenen vi använder är ljus och glimrande. Den kommer från Glava i norra Värmland. Så fort skiffer kom på tal brukade pappa nämna den som något alldeles extra. Och jag tycker han hade rätt.

Just nu jobbar vi med fyra produkter: småbord, golvbräden, bordsbräden och väggbräden. Kanske tar nya saker form så småningom.

Välkommen att titta runt på alla fina bilder som Pia Gyllin tagit. Hon och jag var tidigare kolleger när vi jobbade på dagstidning.


Ja, just det – jag är frilansjournalist också. Att kombinera prata-läsa-skriva-jobbet med såga-slipa-måla-jobbet är alldeles utmärkt.

/Kerstin


SOCIALA MEDIER