På gång

En helg på Larsmäss

Augusti 2018

Det var roligt att få vara med och visa våra saker på den fina hantverksmarknaden Larsmäss. Intresset för våra bord och bräden var stort. De flesta kommenterade att de aldrig sett något sådant förut. Det kan bero på att jag formgett dem utifrån min egen fantasi. Lördagen var fin, men söndagen bjöd på heldagsregn. Tyvärr. Men vädret är lika för alla - som väl är.

Mina slöjdkompisar

Oktober 2018

Det är så mysigt att varje onsdag träffa vännerna på träslöjden. Där går det alltid att få råd och hjälp, och det behöver jag. Särskilt när maskinerna ska ställas om. Mycket skoj och skratt blir det. Här är några i gänget samlade runt Kjell och hans stubbe.

En ny färg

November 2018

Här tar nya ljusstakar form, och nu i en nästan svart ton. Så snyggt tycker jag. De ser lite nakna ut på bilden här, men tanken är att du som köper dem själv ksa pynta och lägga till precis vad du vill, så att de passar hemma hos dig.

Skyltsöndag i Lindesberg

December 2018

Så härlig miljö det var på restaurang Lasse-Majas innergård där jag och några andra stod på första advent. Vädret var allt annat än adventsfint, men med trevligt folk och bra stämning blev det ändå en fin upplevelse. Kvadraterna med ett ljus i vart hörn sålde slut.

Ny idé tar form

Juli 2018

Vi laddar för hantverksmarknaden Larsmäss i Järnboås. Några mindre saker är ju roligt att ha med tänkte jag och började göra småbrädor med bara en krok på. Och så en dekoration av skiffer. Med mycket tålamod fick vi till en rad somriga fjärilar, sländor och båtar. Bra till flytvästen, båtnyckeln, morgonrocken, skohornet, hundkopplet...

Ett antal ljusstakar på samma tema blev det också.

Övning ger färdighet

Juli 2018

Hur svårt kan det va!? Jo, ganska så svårt faktiskt, märkte jag när jag övningskörde med brännstämpeln. Alla bokstäverna ska synas, och de ska inte vara för hårt brända och inte för lite heller. Att stämpla trärent virke jämfört med behandlat visade sig vara väldigt olika också. Men fint blir det.

Bord på gång

Juni 2018

Stockarna är kapade i lagom längder för att bli bordsunderreden. Nu är det slipning som gäller, och sedan slipning och mer slipning... Ingen ska få stickor i fingrarna av att känna på träytan. Sprickor och kvistar och inslagna kilar livar upp uttycket. Allt beroende på var stockarna tidigare använts.

Skifferförrådet är påfyllt

Maj 2018

Vårens tur till Glava utanför Arvika blev en solvarm historia. Stenen glimmar i solskenet. Det tar mer tid än man tror att välja ut lagom stora och tunna skivor, som kan passa till våra bräden. Sigvard, som kan precis allt om skiffer, lärde oss några handgrepp. Hmm...nu måste vi få tag på en bit järnvägsräls.

Stämplad och klar

April 2018

Det ska så klart synas varifrån grejerna kommer.  Med en brännstämpel sitter identiteten i för alltid - hoppas jag. Sjölunda är namnet på huset där vi bor och jobbar. Det är här bord och bräden tar form. Därför heter företaget Sjölunda form AB.  Det här nystämplade bordet har nu tagit med sig Sjölunda till Uppsala. Hoppas det kommer att  sprida glädje och trivsel i den mysiga studentstaden.

Äntligen ordning här på hemsidan!

Mars 2018

Varför gå över ån efter vatten. Hemsidesprogrammet i One.com fungerar ju utmärkt.

Förut försökte vi förstå oss på wordpress - utan framgång.

Och jag säger varmt tack till Lincoln Eriksson som tålmodigt hjälpte oss. Ett gott skratt gör jobbet ännu roligare.

Nytt till maskinparken

Mars 2018

Vår gamla handöverfräs har väldigt många år på nacken. Den är inte samarbetsvillig längre. Så nu fick det bli en ny.

När jag hämtade ut paketet tyckte jag det var lite väl stort, och när jag öppnade blev jag rätt förvånad. Vad många delar och tillbehör! Ska jag verkligen lära mig alla dem?

En sak har jag redan lärt mig: det heter tydligen inte överhandsfräs som jag alltid hört och sagt. Nix, den saluförs överallt som handöverfräs.


Något måste ju kunden få

Februari 2018

Än så länge är inte alla detaljer på plats, så vi säljer inget ännu. Men de som kom på Vinterspår och blev intresserade av mina alster måste ju få med sig nånting i alla fall.

Så jag tryckte upp 130 foldrar. Bara fyra kvar när jag packade ihop igår. Ojojoj!


Vinterspår på gång

Februari 2018

Vilken härlig helg! Och intensiv. Det är så spännande att höra vad folk säger om mina saker. En sån glädje att möta människor som är nyfikna och som gillar min monter. Utrymmet är ju så stort så jag valde att bygga upp miljöer där man ser hur alla bräden kan användas. Det blev riktigt fint, om jag får säja det själv.

Det är mycket nu

Februari 2018

Om några dagar ska jag vara med på den första utställningen för Sjölunda Form. Det handlar om Vinterspår, en kulturrunda i hela Lindesbergs kommun som pågår 3-4 februari. Jag har fått plats på Frövifors pappersbruksmuseum tillsammans med ett trettiotal andra.

När jag anmälde mig var det flera månader kvar. Så fort de gick, nu är det ju dags. Det brinner i knutarna. Tur att jag får hjälp av Maria Hultman och hennes estetiska sinne. Kolla bara vilken underbar bukett hon fixat. Tack!Proffs bakom kameran

Januari 2018

Jag är så glad att Pia Gyllin ville åta sig att fotografera mina alster. Vi har tidigare varit kolleger på NA, men nu har hon ett företag där hon fotograferar och hjälper andra företagare med flödet på sociala medier. Hon finns på happyfeed.

Och varmt tack till familjen som lät oss husera i deras vackra hem. Förutom borden har vi möblerat runt Sjölundas bräden av olika slag: för golvet, för dukning och köksbänk, och för väggen med krokar och en liten skifferhylla på.
Mitt första golvbräde

Januari 2017

Sådärja – nu finns ett golvbräde klart. Det väger en hel del, känns stadigt och rustikt. Det blir så snyggt med den nedsänkta skifferstenen tycker jag.

Ett golvbräde behövs ju lite varstans, särskilt hos dem som har fönsterväggar. I uterum fyller de också en fin funktion. Så mycket bättre det blir att ställa krukväxten och ljuslyktan på ett Sjölundabräde istället för direkt på golvet.Hoppsan – sonen blev en smed

Januari 2018

Julskinkan är uppäten och det är dags att sätta fart med slöjdandet. Nu behöver vi krokar, och det ska så klart vara smide. Efter viss sondering och fundering visade det sig att yngste sonen Albin är sugen på att prova. Han får stöd och råd av Bosse Holm i hans smedja. Och det blir så fint! Jag är så glad!

Att hitta svart skruv i rätt modell är en annan fråga.


Träslöjd och kolleger

December 2017

Jag har fått förmånen att vara med i en grupp träslöjdare som träffas på onsdagar. De är pensionärer och har många års erfarenhet och kunskap, och det fina är att de gärna delar med sig till mig. På det här sättet känns det som om jag har arbetskamrater.

Dessutom är det härligt att fika tillsammans. Mackor och kaffe smakar utmärkt bland sågspån och slipdamm.
Johan och jag i garaget

December 2017

Det har blivit ganska många långa kvällar i garaget tillsammans med min Johan. Vi är riktigt bra på att samarbeta. Och han är väldigt bra på att lära mig hantera skruvdragare, pelarborrmaskin och annat som jag aldrig förut brytt mig om.

Det är fantastiskt roligt tycker jag. Mycket roligare än att slappa vid teven.Lär mig nya saker

November 2017

Det är så roligt att lära sig nåt nytt! Jag känner mig nästan lite modig när jag går loss med kapsågen och slipmaskinen.

En del plank har en vacker struktur som jag bevarar. Men andra är mest knöliga, skräpiga och fula, och då får både hyvel och slip tjänstgöra.


Att återanvända känns så rätt

Oktober 2017

Nu letar jag rivningsvirke. För varför ska man inte ta vara på det som redan finns? Gamla plank är ju så vackra. Och det ger rent samvete.

Dessutom har jag lärt mig att (nästan) allt man eldar släpper ut koldioxid – inte bra för klimatet. Träd binder koldioxid när de växer, kolet finns kvar när virket är sågat och använt. Och om jag då återanvänder det istället för att elda upp det – ja då binder vi ju kolet ännu en tid istället för att släppa ut det i atmosfären.Den rätta skifferstenen

Juni 2017

Det var så här det började: En av våra tre söner hittade en flat sten och jag fick hjälpa honom att tänka ut ett snyggt underrede för att göra ett bord av den. Bordet var en 50-årspresent och gästerna på festen ville också ha.

Hmm…såna skulle ju jag kunna göra. Det skulle vara riktigt kul faktiskt.

Jag tänker inte ge mig ut i naturen och leta stenar. Men skiffer måste ju funka. Och då ska det vara den där ljusa glimrande skifferstenen från Glava som min värmländska pappa brukade prata om med en särskild lyster i blicken.

Efter några samtal med Sigvard i Glava gjorde vi nu en härlig utflykt.Ett nytt spår

April 2017

Att starta eget är för många en dröm. Men inte för mig. Fast när idén nu har vaknat, och jag har gett den näring så har den växt till sig. Och landat. Och nu ska den få vingar.

Min kreativa ådra fick förr utlopp i akvarellmålning. Sen har den fått leva inom journalistiken många år. Nu – nu ska jag ge mig på snickeri. Yess!


FÖRETAGSUPPGIFTER


Sjölunda Form AB

Org.nr:       559104-6544

Bankgiro:  5197-9235

Swish:        123 287 4212

KONTAKTUPPGIFTER


Kerstin Schönström

Sjölundagatan 6, 71831 Frövi

info@sjolundaform.se

+46 70-677 6778

Copyright © Sjölunda Form AB 2018

SOCIALA MEDIER